Rioolvliegjes

Rioolvliegjes worden ook wel motmuggen genoemd. Het zijn minuscuul kleine vliegjes die grijs of zilver van kleur zijn. Ze zijn in Nederland steeds vaker te vinden. Helaas groeien ze in aantal, zogenaamde motmuggenplagen, en komen ze steeds vaker voor.

Voor een doeltreffende bestrijding is het dan ook handig om enig idee te hebben waar u moet zoeken. Om te beginnen is het dan ook makkelijk om te weten waar u ze eventueel kunt aantreffen.

Waar komen ze vaak voor?

Zoals de naam al doet vermoeden komen rioolvliegjes inderdaad in het riool voor. Het probleem hierbij is echter dat ze niet in het riool blijven. In een korte tijd kunnen motmuggen zich verspreiden door uw hele netwerk van waterleidingen. Tevens kunnen ze naar buiten komen in bijvoorbeeld uw gootsteen.

Alle plekken waar zich water bevindt zijn risicovolle plekken als het gaat om de eventuele aanwezigheid van motmuggen. Vooral plekken waar water stilstaat, zijn voor de motmuggen favoriet. De reden hiervoor is dat stilstaand water gemakkelijker vervuild kan raken dan stromend water. Rioolvliegjes houden van verontreinigd water. Hier kunnen ze zich het best voeden en zich vermenigvuldigen.

Wanneer u rioolvliegjes ziet, is het dan ook verstandig om zo snel mogelijk uw leidingen na te lopen. Een doeltreffend bestrijdingsmiddel toepassen of een specialist als OIR Riooldiensten inschakelen !

Zijn rioolvliegjes gevaarlijk?

Vergeleken met andere vliegen of muggen zijn rioolvliegjes vrij ongevaarlijk. Hoewel ze tot de muggenfamilie behoren, kunnen ze bijvoorbeeld niet steken. Wat motmuggen daarentegen wel gevaarlijk maakt, is het risico op de verspreiding van ziektes en virussen.

Omdat motmuggen zich bevinden op zeer verontreinigde plekken dragen ze vaak ziektes bij zich. Vanwege hun kleine formaat en vaak grote aantallen verspreiden ze zich snel. Dit kan ervoor zorgen dat een ziekte zich in zeer korte tijd over een groot gebied weet te verspreiden.

Succesvol bestrijden van rioolvliegjes

Voor een succesvolle bestrijding van rioolvliegjes is het verstandig om eerst inzicht te krijgen waar de vliegjes zich precies genesteld hebben. De daadwerkelijke bestrijding kunt u vervolgens het best uitbesteden aan een professional.

Het inschakelen van een professionele bestrijder is de verstandigste keuze. Wij kennen precies de plekken waar rioolvliegjes zich vaak schuilhouden. Maar dat niet alleen! Ook hebben wij een uitgebreide kennis van doeltreffende en veilige bestrijdingsmiddelen. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw drinkwater niet verontreinigd wordt met schadelijke chemicali├źn die u vervolgens gemakkelijk kunt binnenkrijgen.

Tevens kunnen wij ervoor zorgen dat niet alleen de volwassen vliegen worden uitgeroeid maar ook de larven en eitjes. U bent er hierdoor zeker van dat een motmuggenplaag niet opnieuw zal terugkeren.

Wilt u meer weten over het bestrijden van rioolvliegjes, neem dan contact met ons op via het contactformulier. Ook kunt u ons bellen via 0181-852599 voor advies, offerte en/of een afspraak!

Handige tips tegen rioolvliegjes

Het is bijzonder lastig om rioolvliegjes te vermijden. Toch zijn er wel enkele tips die het risico op een motmuggenplaag kunnen beperken:

1. Het is van groot belang dat u ervoor zorgt dat de leidingen in uw huis van binnen schoon blijven. Dit kan vrij lastig zijn aangezien u weinig zicht heeft op de staat van uw leidingen van binnenuit.
2. Het is raadzaam om zo min mogelijk vies materiaal door de leidingen te spoelen dat eventueel kan gaan rotten wanneer het vast blijft zitten.
3. Daarnaast is het verstandig om periodiek te leidingen door te spoelen met heet water en een schoonmaakmiddel, dit houdt de leidingen van binnenuit goed schoon.

    Maak een
    Afspraak